Välgörande ändamål

Svenska Lotteriet stödjer gemenskaper, projekt och initiativ i hela landet. För varje spel du spelar går en del av pengarna till välgörande ändamål. Ta reda på hur fördelningen går till.

Intäktsfördelning

Oavsett om du spelar ett lotterispel som Lotto, köper en skraplott som Triss eller tippar på Stryktipset, så delas intäkterna upp på flera sätt. En procentandel går alltid till prispotten för varje spel, och resten av intäkterna går till följande:

  • Ersättning till staten (Sveriges befolkning)
  • Skatt
  • Övriga driftkostnader
  • Anställdas löner
  • Sportsponsorer
  • Sportklubbar (gräsrötter)
  • Idrottsstipendier
  • Forskning

Mer än 40 miljarder kr har också betalats till Sveriges statskassa sedan 2010, för utbetalningar till välgörande ändamål och välgörenhetsorganisationer över hela landet av Finansdepartementet.

Sportsponsorer

Att stödja svensk idrott har alltid varit en hörnsten i Lotteriets uppdrag sedan den första tipstjänsten lanserades 1934. Det satsas på alla nivåer, från att utveckla unga talanger till att stödja landslag.

Bland förmånstagarna finns Svenska fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Skidförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. Ett samarbete med Riksidrottsförbundet hjälper till att få fler barn och unga att utöva idrott.

Gräsrötter

Svenska Lotteriet huvudsakliga stöd av välgörenhetsprojekt är genom dess innovativa Gräsrots-program, som gör att spelarna kan ha ett stort inflytande över hur pengarna till välgörande ändamål används.

Gräsrots -programmet tilldelas ett fast belopp på 42 miljoner kr per år och ett poängsystem används för att avgöra hur det beloppet fördelas mellan olika förmånstagare. Alla projekt har som mål att stödja ungdomsidrott och idrottsförbund på gräsrotsnivå.

Det är gratis för spelare att gå med i gräsrots -programmet. Du väljer sedan vilken av organisationerna du vill ska få finansiering från de listade projekten. Varje gång du spenderar 1 kr på ett svenskt lotterispel får din valda organisation 10 poäng.

Ju fler poäng en förmånstagare får från spelare, desto mer pengar får de från potten på 40 miljoner kr. År 2020 till exempel fick 72 olika idrotter en del av tillgängliga medel. Fotbollen fick störst andel, över 20 miljoner kr totalt, men ishockey, innebandy, handboll, bandy och ridsport tilldelades alla minst 1 miljon kr. AIK:s ishockeylag var den enskilt största mottagaren.